
Hagen snoeien
Juni
Juni - hagen snoeien
Er zijn verschillende soorten hagen; wintergroene hagen, zoals de taxushaag en de coniferenhaag, of bladverliezende hagen, zoals de beukenhaag en de haagbeuk. De ligusterhaag is een semi-wintergroene haagplant; hij blijft meestal groen in de winter en verliest alleen bij strenge winters zijn blaadjes.
Het snoeien van de hagen begint in juni, nadat de eerste groei is geweest. Gebruik voor het snoeien een scherpe snoei- of heggenschaar, anders beschadigt u de takken onnodig.
De ideale vorm van een haag is breed aan de onderkant en smaller aan de bovenkant. Laat hiervoor bij het snoeien de onderkant minimaal 10 cm breder dan de bovenkant. Hierdoor krijgen alle delen van de haag zon en licht.
Bij het snoeien van de ligusterhaag, de beukenhaag en de haagbeuk geeft het snoeien met een snoeischaar het mooiste eindresultaat, dit is echter wel meer werk dan snoeien met een heggenschaar. Het nadeel van snoeien met een heggenschaar is dat het blad wat aan de haag blijft zitten vaak door de heggenschaar wordt beschadigd, waardoor er zichtbare snoeiwonden ontstaan.
De coniferenhaag kunt u wel snoeien met een heggenschaar. Snoei hiervoor de langste uitlopers terug zodat de haag weer een strakke vorm krijgt. Snoei niet te diep want dan groeit de haag niet meer uit en ontstaan er lelijke gaten. De coniferenhaag laat zich ook prima in leuke vormen snoeien, zoals bijvoorbeeld een kegel- of spiraalvorm.
Heeft u een taxushaag die te groot of te breed is geworden, dan kunt u deze tot op het hout terugsnoeien. U verjongt hiermee de haag en deze herstelt zich weer binnen een paar jaar. Jonge taxushagen mogen nooit volledig worden teruggesnoeid. Let op dat de besjes en de jonge scheuten van een taxus giftig zijn! Bemest de taxus na het snoeien voor een goed herstel.
U kunt ervoor kiezen om in het najaar de haag nogmaals te snoeien, de haag houdt dan een strakke vorm. Kiest u voor een natuurlijker vorm dan is één keer snoeien per jaar voldoende.


